Loading

Tüm soru işaretlerinizi cevaplandırın

E-Fatura Hakkında Merak Ettikleriniz

E-Fatura elektronik ortamda hazırlanan faturalara verilen isimdir. Kağıda basılmayan ve sunucular tarafından alıcı ve satıcıya iletilen elektronik-fatura hızla yayılmasının yanı sıra belli ciro şartlarını sağladığınız takdirde zorunlu hale gelmektedir.
E-Faturaya Zorunluluğunuz olup olmadığını öğrenmek için menü kısmında ki ürünlerimiz seçeneğinden E-Fatura sayfasına gidip sadece 3 tıkla E-Fatura zorunluluğunuz var mı ? yok mu ? öğrenebilirsiniz.
E-Faturaya geçmek için özel entegrasyonluk izni almış olan Ayasof Yazılım en doğru adresinizdir. Mükellefler, başvuru esnasında uygulamadan yararlanma yöntemlerinden durumlarına uygun olan birisini belirtmek zorundadır. Uygulamadan yararlanmak isteyen mükelleflerin uygulama karşısındaki durumu ve uygulamadan yararlanma prosedürleri, yapacakları başvuru üzerine Başkanlık tarafından belirlenecektir. Uygulamadan yararlanmak isteyen mükellefler için başvuru işlemi elektronik imza araçları (tüzel kişiler için MALİ MÜHÜR, gerçek kişiler için NİTELİKLİ ELEKTRONİK SERTİFİKA ya da için MALİ MÜHÜR) ile elektronik ortamda yapılmaktadır. Bu nedenle, söz konusu başvuru işlemi öncesinde mükelleflerin elektronik imza araçlarını temin etmiş olmaları gerekmektedir. Online mali mühür başvurusu yapamayan, şirketi temsile yetkili olan kişilerin yabancı olduğu kurumlar (%100 yabancı ortaklı kurumlar), Adi ortaklıklar, Kooperatifler, Fonlar, OSB ve Kollektif Şirketler aşağıda yer alan belgeleri Başkanlığımıza göndererek yazılı olarak "mali mühür başvurusu"nda bulunmalıdırlar. Mükellefler mali mühürlerini temin ettikten sonra elektronik ortamda e-fatura başvurusunu gerçekleştirmelidirler.
E-Fatura sizi binlerce kağıt fatura kirliliğinden kurtarmanın yanı sıra maliyetinizi azaltır. Kestiğiniz faturaların kontrolünü kolay yapmanızı kolaylaştırken öte yandan doğa dostudur. Çevreyi kirletmeden paradan ve zamandan kazanıp işlerinizi bir tertip içine sokmak için Elektronik Fatura avantajlarından yararlanabilirsiniz.
Elektronik Faturaya geçişiniz için belirlenen fiyat politikamız için bizlerle iletişime geçip bilgi alabilirsiniz.

E-Defter Hakkında Merak Ettikleriniz

E-Defter Başvuru Sorgulama linkinden başvuru sırasında girdiğiniz bilgileri doldurarak başvurunuzun gerçekleşip gerçekleşmediğini öğrenebilirsiniz. Ayrıca bu linkten başvuru formunuzu indirip, muhafaza ediniz. Bunun dışında başvuruya ilişkin yapılması gereken başka bir işlem bulunmamaktadır. Eğer başvuru bilgisini sorguladığınızda, başvuru formuna ulaşamıyorsanız, başvuru sırasında girdiğiniz bilgilerin sorgu ekranına birebir aynı olarak girildiğinden emin olmanız gerekmektedir.
Bu sitede format ve standartları duyurulan defterler e-defter olarak tutulabilir. Bugün itibariyle Yevmiye defteri ve büyük defterin format ve standardı duyurulmuştur.
1 Sıra No.lu Elektronik Defter Genel Tebliği'nde yer alan şartları taşıyan gerçek ve tüzel kişiler e-defter tutabilir.
Hayır. 1 Sıra No’lu Elektronik Defter Genel Tebliğine göre defterlerini elektronik defter biçiminde tutmaya başlayanlar, söz konusu defterlerini kâğıt ortamında tutamazlar.
Tebliğde yer alan usul ve esaslar çerçevesinde, elektronik ortamda oluşturulan defterlere ilişkin olarak, Başkanlık tarafından belirlenen standartlara uygun bilgileri içeren ve Başkanlık Mali Mührü ile onaylanmış elektronik dosyadır.
Gönüllü olarak e-defter uygulamasına başvurmak mümkündür. Gönüllü olarak e-Deftere geçmek isteyen mükellefler https://uyg.edefter.gov.tr/edefterbasvuru/ linkinden başvurularını gerçekleştirebilirler. Başvuru sırasında gerçek kişiler elektronik imza veya mali mühür, tüzel kişiler mali mühür kullanmalıdır.
1 Sıra No’lu Elektronik Defter Genel Tebliğinde yapılan değişiklik ile e-Defter uygulamasının ön koşullarından olan e-Fatura kullanıcısı olma zorunluluğu kaldırılmıştır. Yani e-Fatura kayıtlı kullanıcısı olmadan e-Defter uygulamasından yararlanılabilir.

E-İrsaliye Hakkında Merak Ettikleriniz

487 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile yürürlüğe giren e-İrsaliye Uygulaması, yaygın olarak kullanılan belgelerden biri olan irsaliyenin Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen standartlara uygun olarak elektronik belge olarak düzenlenmesi, elektronik ortamda iletilmesi, muhafaza ve ibraz edilmesini kapsayan uygulamadır.
Beklenildiği gibi e-İrsaliye Uygulaması’na geçiş zorunluluğu değiştirildi. Daha önce yine değiştirilen taslak tebliğde belli kriterleri sağlayan mükelleflerin e-İrsaliye’ye geçişi için 1.1.2019 tarihi belirtilmişti. Yeniden Güncellenen Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No:487)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Taslağı’nda e-İrsaliye Uygulaması’na geçiş tarihi 1.7.2019 olarak revize edildi.

a. 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli I sayılı listedeki malların imali, ithali, teslimi vb. faaliyetleri nedeniyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)’ndan lisans (bayilik lisansı dahil) alan mükelleflerin lisans konusunu oluşturan mal sevkiyatı işlemleri,

b. 6/6/2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli III sayılı listedeki malları imal, inşa ve ithalini gerçekleştirenler ile nihai tüketici dışında kalan mükelleflere satışını gerçekleştiren mükelleflerin (III) sayılı listeye konu malların sevkiyatı işlemleri,

c. 3213 sayılı Maden Kanunu kapsamında düzenlenen işletme ruhsatı / sertifikası sahipleri ve işletme ruhsatı/sertifikası sahipleri ile yaptıkları sözleşmeye istinaden maden üretim faaliyetinde bulunan gerçek ve tüzel kişi mükelleflerin ruhsat veya sertifikalarına konu malların sevkiyatı işlemleri,

d. 4/4/2001 tarihli 4634 sayılı Şeker Kanununun 2 nci maddesinin (e) bendinde tanımına yer verilen şekerin (Beyaz şeker (standart, rafine küp ve kristal şeker), yarı beyaz şeker, rafine şeker, ham şeker ve kahverengi şeker olarak sınıflandırılan, pancar veya kamıştan üretilen kristallendirilmiş sakaroz ile nişasta kökenli izoglukoz, likid ya da kurutulmuş halde glukoz şurubu, sakaroz veya invert şeker veya her ikisinin karışımının suda çözünmesinden meydana gelen şeker çözeltisi ve invert şeker şurubu ile inülin şurubu) imalini gerçekleştiren mükelleflerin şeker sevkiyatı işlemleri,

e. e-Fatura uygulamasına kayıtlı bulunan mükelleflerden demir ve çelik (GTİP:72) ile demir veya çelikten eşyaların (GTİP:73) imali, ithal ve ihracı faaliyetinde bulunan mükelleflerin söz konusu mallara ilişkin sevkiyat işlemleri,

f. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca gübre üretim ve tüketiminin kayıt altına alınmasına yönelik oluşturulan Gübre Takip Sistemi’ne kayıtlı kullanıcıların gübre sevkiyatı işlemleri,

g. e-Fatura uygulamasına kayıtlı olan ve 2017 veya müteakip hesap dönemleri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 25 Milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin (İlgili hesap dönemine ilişkin gelir/kurumlar vergisi beyannamesinin verileceği hesap dönemini takip eden hesap dönemi başından itibaren) nihai tüketici dışında kalan vergi mükelleflerine yönelik olarak gerçekleştirdiği tüm mal sevkiyatı işlemleri.
GİB tarafından verilen karara göre 1 Temmuz 2019 yarihinden itibaren cirosu 25 Milyon TL'in üstünde olan kurum ve kuruluşlar E-İrslaiyeye tabidir. Dolayısıyla bu ciro barajından ötürü bu kurum ve kuruluşların E-Fatura zorunluluğuda olmuş olur.
a- Elektronik İrsaliye; Kağıt, baskı arşivleme, iş gücü ve dağırım maliyetlerinden tasarruf sağlar.
b-Kolay entegre edilebilir c- Verilerinizi ve müşteri bilgilerinizi daha güvenli saklama olanağı sağlar. d- Kargolama, yol süresi gibi zamanlardan kazanç sağlamanızı sağlar. e- E-Fatura gibi E-İrsaliye'de çevre dostudur ve kağıt kirliliğine karşı doğa dostu bir çözümdür. f-Mevzuata göre değişen ve güncellenebilen yapısıyla güvenli yasal uyumluluk avantajını tadın.
Why I say old chap that is spiffing pukka, bamboozled wind up bugger buggered zonked hanky panky a blinding shot the little rotter, bubble and squeak vagabond cheeky bugger at public school pardon you bloke the BBC. Tickety-boo Elizabeth plastered matie.!

E-Arşiv Hakkında Merak Ettikleriniz

433 Seri Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile yürürlüğe giren e-Arşiv Uygulaması, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen standartlara uygun olarak faturanın elektronik ortamda oluşturulması, elektronik ortamda muhafazası, ibrazı ve raporlamasını kapsayan bir uygulamadır.
Evet. e-Arşiv Uygulamasından yararlanmak isteyen mükelleflerin, öncelikle e-fatura uygulamasına kayıtlı olmaları gerekmektedir.
İnternet üzerinden mal ve hizmet satışı yapan ve yıllı kgelir tablosu brüt satış hasılatı tutarı 5 milyon lira ve üzerinde olan mükellefler e-Arşiv uygulamasına geçmek zorundadır.